KBC logo
arrow
contacts icon contacts icon

Връзка с нас

Връзка с нас

phone
0700 1 17 17

Национална линия

mobile
*7171

Кратък номер за абонати на мобилни оператори

international phone
+3592 483 1717

За връзка от чужбина

mobile icon
*6777

Дистанционно кандидатстване за кредитни продукти
(за абонати на мобилни оператори)

mail icon
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

locations widget icon locations widget icon

Клонове и банкомати

Клонове и банкомати

Изберете най-удобния клон или банкомат

Онлайн/Мобайл Онлайн/Мобайл

Онлайн/Мобайл

Онлайн/Мобайл

tariffs widget icon tariffs widget icon

Тарифи и общи условия

rates widget icon rates widget icon

Курсове

Валутни курсове

към 01/06/2023 08:26:15

Касов
Безкасов
Курс продава
1.96100
1.96000
Курс купува
1.94800
1.94900
Фиксинг на БНБ
1.95583
Касов
Безкасов
Курс продава
1.86700
1.86500
Курс купува
1.79100
1.79300
Фиксинг на БНБ
1.83079
Касов
Безкасов
Курс продава
2.31400
2.31200
Курс купува
2.22500
2.22700
Фиксинг на БНБ
2.26356
Касов
Безкасов
Курс продава
2.05000
2.04800
Курс купува
1.96000
1.96200
Фиксинг на БНБ
2.01134
EN

Дългосрочният рейтинг на Обединена българска банка беше значително повишен от две агенции за кредитен рейтинг след придобиването й от КВС Груп

date

22 юни 2017

Рейтинговата агенция Fitch повиши дългосрочния рейтинг на ОББ с 6 нива от ‘В+’ на ‘ВВВ+’ с положителна перспектива.

Standard&Poor’s Global покачи дългосрочния рейтинг на ОББ с 4 нива от ‘В’  на ‘ВВ+’ , като  перспективата от „под наблюдение“  се заменя с „положителна“.

Две от трите най-големи агенции за кредитен рейтинг – Фич Рейтингс и Стандард енд Пуърс Глобъл – повишиха рейтинга на Обединена българска банка много скоро след придобиването на 99.9% от собствеността й от страна на КВС Груп на 13 юни 2017 г.

Фич Рейтингс премахна рейтинга за наблюдение (RWP) върху дългосрочния и краткосрочния рейтинг на ОББ за неизпълнение (IDR) и рейтинга за поддръжка (SR). В същото време Фич повишиха дългосрочния рейтинг IDR на ‘BBB+’, което е с 6 нива по-високо от предходния рейтинг ‘В+’. Това е възможно най-високият рейтинг за българска финансова институция. Положителната перспектива на ОББ отразява тази на българските държавни  облигации (ВВВ-/положителна). Дългосрочният рейтинг на ОББ, IDR, би могъл дори да бъде преразгледан в посока нагоре, ако горната граница за България бъде преразгледан в същата посока.

По-високият рейтинг на ОББ отразява виждането на Фич за голямата вероятност КВС да подпомогне своето българско дъщерно дружество, в случай че е необходимо. По-рано днес те официално обявиха: "Вярваме, че синергията на ОББ с новата им компания майка ще е силна, тъй като банката предоставя услуги на един от четирите стратегически важни пазари за КВС в Централна и Източна Европа (заедно с Чехия, Унгария и Словакия)." При официалното публикуване Фич споменават, че КВС присъства на пазара в България от 2007 г., макар и с по-малката СИБАНК, тяхно дъщерно дружество (около 3.4% пазарен дял), както и със застрахователната компания ДЗИ. След придобиването на ОББ (на четвърто място по общи активи с около 7.4% пазарен дял), КВС постигнаха стратегическата си цел за значителен пазарен дял (около 11%, трето място) в България.

Стандард енд Пуърс (S&P Global) също значително повишиха дългосрочния рейтинг на ОББ от ‘В+’ на ‘ВВ+‘, което е с четири нива по-високо и се равнява на рейтинга на България. Положителната перспектива показва, че Стандард енд Пуърс Глобъл биха могли да повишат рейтинга й през следващите 12 месеца, ако установятподобрение на бизнес профила на банката и, по-специално, по-фокусирана стратегия за растеж и успешна интеграция на ОББ в банковите операции на КВС в България. Според Стандард енд Пуърс Глобъл  фактът, че ОББ е местна банка, оперираща само в България, е от значение за това, че те не биха определили рейтинг, по-висок от този на държавата. Бъдещо повишаване на рейтинга на ОББ зависи от повишаване рейтинга на България. Това означава, че ОББ в момента е оценена като топ финансова институция в България.

Стандард енд Пуърс Глобъл вече не гледат на ОББ като на банка, изложена на риск от заразяване от бившия й акционер – Националната банка на Гърция. Те смятат още, че ОББ сега е стратегически важно дъщерно дружество за КВС Груп: "България е много важен пазар за КВС и ние очакваме групата да бъде силно ангажирана с ОББ, предвид намерението й да расте значително в българския банков сектор", и добавиха също "Вярваме, че амбициите на КВС Груп в България би трябвало постепенно да увеличат конкурентната позиция на операциите им на местно ниво, като регистрират по-висок растеж и печалба напред във времето".

Новият главен изпълнителен директор на ОББ и Кънтри мениджър на КВС Груп за България, Петър Андронов, направи коментар по повод значително повишените рейтинги на банката: "В съответствие с дългосрочната стратегия на КВС Груп, ОББ, заедно със СИБАНК, ще се превърне в една от първите три банки на българския пазар. Повишаването на рейтингите е още едно доказателство, че обединяването на ОББ и СИБАНК ще бъде от полза както за местната икономика, така и за клиентите. Тъй като и ДЗИ, една от основните застрахователни компании на пазара, е част от Групата, ще разширим нашите банкови и застрахователни дейности и ще станем най-голямата финансова група в България."

 

За KBC Group (www.kbc.com)

КВС е интегрирана банково-застрахователна група с разнообразие от канали, която е насочена главно към клиенти физически лица, МСП и местни средно големи корпоративни клиенти. Концентрирана е на своите основни пазари в Белгия, България, Чехия, Унгария, Ирландия и Словакия. Групата има присъствие и в други, подбрани страни и региони по света. Централата на КВС се намира в Брюксел (Белгия). Групата има над 38 000 служители и е регистрирана на Брюкселската фондова борса Euronext (борсов символ “KBC”).

Относно присъствието на КВС в България (www.ubb.bg, www.cibank.bg, www.dzi.bg)

През 2007 г. KBC придоби СИБАНК и ДЗИ. През последните години значително се увеличи сътрудничеството между СИБАНК и ДЗИ в банково-застрахователната дейност.

На 13 юни 2017 г. КВС закупи ОББ от Националната банка на Гърция. След предстоящата консолидация на СИБАНК и ОББ новата ОББ ще бъде третата по големина банка в България по отношение на активи, с приблизителна стойност 5.1 милиарда евро и пазарен дял от близо 11%.

СИБАНК, ОББ и нейните дъщерни дружества, както и ДЗИ, ще се превърнат в най-голямата банково-застрахователна група в България, един от основните пазари на КВС Груп. В резултат на това КВС Груп активно ще навлезе и на лизинговия пазар, както и на пазара на управление на активи и факторинг в България, като ще предлага на клиентите си пълния набор банкови услуги.

Обратно към всички новини