KBC logo
arrow
contacts icon contacts icon

Връзка с нас

Връзка с нас

phone icon
0700 117 17

Национална линия

mobile icon
*7171

Кратък номер за абонати на мобилни оператори

international phone icon
+3592 483 1717

За връзка от чужбина

mail icon
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

locations widget icon locations widget icon

Клонове и банкомати

Клонове и банкомати

Изберете най-удобния клон или банкомат

Онлайн/Мобайл Онлайн/Мобайл

Онлайн/Мобайл

Онлайн/Мобайл

tariffs widget icon tariffs widget icon

Тарифи и общи условия

rates widget icon rates widget icon

Курсове

Валутни курсове

към 04/12/2020 17:06:27

Касов
Безкасов
Курс продава
1.96000
1.95900
Курс купува
1.94850
1.95000
Фиксинг на БНБ
1.95583
Касов
Безкасов
Курс продава
1.65455
1.65155
Курс купува
1.57255
1.57555
Фиксинг на БНБ
1.60855
Касов
Безкасов
Курс продава
2.23117
2.22617
Курс купува
2.10617
2.11017
Фиксинг на БНБ
2.16636
Касов
Безкасов
Курс продава
1.85217
1.84717
Курс купува
1.76617
1.77117
Фиксинг на БНБ
1.80727
EN

Заем от 5 милиона евро за Обединена българска банка за енергийна ефективност в жилищния сектор

14 юни 2016

Средствата от ЕБВР помагат на собственици на жилища в страната да пестят пари и енергия

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предоставя на Обединена българска банка (ОББ) заем в размер на 5 милиона евро и техническа помощ с цел финансиране на инвестиции за повишаване на енергийната ефективност на жилищни сгради в България.

Финансирането е част от стратегията на ЕБВР да подпомага страните, в които инвестира, в усилията им да се справят с климатичните промени и да са по-малко енергоемки. То е част от Кредитната линия за енергийна ефективност в дома (REECL), иновативна програма, създадена от ЕБВР през 2005 г. и двукратно удължавана в отговор на голямото пазарно търсене.

Средствата от ЕБВР ще се използват за отпускане на кредити на собственици на жилища, сдружения на собственици и частни фирми-доставчици на услуги. ОББ ще стартира кредитирането по програмата в средата на юли.

В рамките на REECL ОББ и крайните кредитополучатели ще получават техническа помощ и безвъзмездни плащания, финансирани от Международен фонд Козлодуй.

Бетси Нелсън, вицепрезидент и главен риск мениджър на ЕБВР, заяви: "Радостни сме да предоставим ново финансиране и техническа помощ на своя дългогодишен партньор – Обединена българска банка. Със своята силна пазарна позиция, отдаден екип и присъствие в цялата страна, ОББ ще има важна роля за финансирането на проекти за подобряване на енергийната ефективност в жилищния сектор, от които има голяма нужда."

България е страната с най-голям интензитет на енергийно потребление и въглеродни емисии в Европейския съюз (ЕС). Жилищният сектор изразходва над 20% от крайното енергийно потребление в страната и е най-големият потребител на енергия след секторите транспорт и промишленост. 70% от потреблението на енергия в жилищните сгради се използва за отопление.

В процеса на привеждане на местното законодателство в съответствие със стандартите на ЕС, повишаването на енергийната ефективност във всички сектори на икономиката е основен елемент на енергийната политика на България.

Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ, заяви: "За трети пореден път, в съвместна инициатива с ЕБВР чрез вече познатата програма REECL,  Обединена българска банка подпомага българските домакинства  към намаляване на един от най-големите  семейни разходи -  този за отопление. Новото споразумение е естествено продължение на кредитната линия, която се радваше на голямо търсене и отлични резултати. Абсолютно сме убедени, че продължението на програмата ще бъде още по-успешно в постигането на основната й цел – намаляване на жилищните разходи и повишаване на жизнения стандарт на българските домакинства".

ОББ е една от най-големите банки в България и предоставя универсални банкови услуги чрез своята мрежа от почти 200 клона. Банката е част от финансовата група на Националната банка на Гърция. ЕБВР е имала акционерно участие в ОББ през периода от 1997 г. до 2004 г.

Фокусът върху енергийната ефективност е част от цялостната стратегия на ЕБВР за ускоряване на процеса на пазарен преход в регионите на дейност на банката, в съответствие с водещите приоритети за по-голяма устойчивост, насърчаване на процесите на интеграция и справяне с глобалните и регионални предизвикателства.

ЕБВР е сред най-големите институционални инвеститори в България. До момента банката е инвестирала над 3.3 милиарда евро в над 220 проекта в страната.

Настоящата стратегия на банката за България цели по-нататъшно развитие в сектора на финансовото посредничество чрез целенасочени инвестиции и по-добро управление, както и увеличаване на конкурентоспособността на предприятията, включително тези с малък и среден размер, посредством повишаване на ефективността, усъвършенстване на управленските практики и иновации, а също и намаляване на различията в инфраструктурата чрез комерсиализация и подкрепа на процесите на реформа.

Обратно към всички новини