Обединена българска банка с най-високия кредитен рейтинг в България по оценка на Fitch

11.12.2017 г.

Дългосрочният рейтинг на ОББ ‘A-‘ е по-висок от този на България

Рейтинговата агенция Fitch (Фич) повиши дългосрочния рейтинг на Обединена българска банка (ОББ) за втори път тази година след придобиването ѝ от белгийската финансова група KBC. Така, в рамките на няколко месеца, рейтингът на ОББ беше увеличен с безпрецедентните 7 нива – от ‘B+’, през ‘BBB+’ до настоящото си най-високо ниво в 25-годишната история на Обединената банка и на българската банкова система – ‘A-‘.  

Това се случи броени дни, след като на 1-ви декември същата агенция обяви, че повишава дългосрочния рейтинг IDR на България на ‘BBB’ от ‘BBB-‘. В същото време таванът за България беше повишен на ‘A-‘ от ‘BBB+”. Увеличеният дългосрочен рейтинг на ОББ на практика означава, че той вече надвишава с едно ниво този на държавата.

Рейтинговата агенция увеличава и рейтинга за поддръжка (SR) на ‘1’ от ‘2’, краткосрочния рейтинг на за неизпълнение (IDR) – на ‘F1’ от ‘F2’, и променя перспективата на „стабилна“ от „позитивна“.

Повишените дългосрочен рейтинг IDR и рейтинг за поддръжка (SR) на ОББ отразяват виждането на Фич за налична потенциална подкрепа от компанията-майка – KBC Bank (с рейтинг ‘A’, Позитивна перспектива). Стабилната перспектива отразява тази на българската държава.

В съобщението си до медиите агенцията съобщава, че ОББ е базирана в региона Централна и Източна Европа, който е стратегически важен за KBC. В тяхната оценка отбелязват още, че синергията на банката с компанията-майка е силна. Взимат предвид също така, че ОББ е почти изцяло собственост на KBC, както и високото ниво на управленска и операционна интеграция. „Според нас, каквато и нужда от подкрепа да има ОББ, тя ще бъде сравнително малка за възможностите на компанията-майка да я предостави. Това отразява солидния кредитен портфейл на собственика и сравнително малкия размер на българското дружество“, допълват от рейтинговата агенция.

Главният изпълнителен директор на Обединена българска банка и Кънтри мениджър на КВС Груп за България, Петър Андронов, направи коментар по повод значително повишения рейтинг на банката: „Безпрецедентното увеличение на рейтинга на ОББ е ясен знак за стабилността на институцията след придобиването ѝ от белгийската финансова група KBC. Постепенно и с бързи темпове успяваме да превърнем новата обединена банка в изключително надежден и значим финансов партньор с европейско качество. Заслужила доверието и позитивната оценка на топ рейтинговата агенция Fitch, вярвам, че тя ще заслужи и доверието на клиентите на ОББ и СИБАНК, чието юридическо обединяване предстои“.