KBC logo
arrow
contacts icon contacts icon

Връзка с нас

Връзка с нас

phone
0700 117 17

Национална линия

mobile
*7171

Кратък номер за абонати на мобилни оператори

international phone
+3592 483 1717

За връзка от чужбина

mobile icon
*6777

Дистанционно кандидатстване за кредитни продукти
(за абонати на мобилни оператори)

mail icon
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

locations widget icon locations widget icon

Клонове и банкомати

Клонове и банкомати

Изберете най-удобния клон или банкомат

Онлайн/Мобайл Онлайн/Мобайл

Онлайн/Мобайл

Онлайн/Мобайл

tariffs widget icon tariffs widget icon

Тарифи и общи условия

rates widget icon rates widget icon

Курсове

Валутни курсове

към

Касов
Безкасов
Курс продава
0.00000
0.00000
Курс купува
0.00000
0.00000
Фиксинг на БНБ
0.00000
EN

ОББ участва в експертна дискусия с фокус – „Устойчивите финанси като катализатор на зелените инвестиции“

date

20 април 2022

На 19.04.2022 г. в "Гранд Хотел Милениум" под егидата на Българската фондова борса беше проведена кръгла маса за устойчиви финанси и енергетика Accelerate Green.

Представители на бизнеса, правителството, Комисията за финансов надзор, Фонда на фондовете, НПО и браншовите организации, академичната общност и водещи световни консултантски компании обсъдиха достъп и обмен на водещи know-how политики и практики.

Вицепремиерите Асен Василев и Борислав Сандов дефинираха с аудиторията широко представителство на всички заинтересовани страни в процеса на зелената икономическа трансформация на България.

Теодор Маринов, изпълнителен директор в ОББ и лидер на програмата за Устойчиво финансиране сподели одобрените от KBC Груп в България  планове за намаление на интензитета на финансираните въглеродните емисии от производство на електрическа енергия, ипотечни кредити и финансираните лизингови автомобили, като целите ще бъдат заложени в общия план на KBC Груп за намаление на въздействието върху околната среда до 2050 г. В изказването си той подчерта необходимите предпоставки за реализирането на тези и сходни на тях цели за целия български финансов сектор. От особена важност е банките съвместно с държавната администрация да намерят работещи решения относно стимулиране на сключването на дългосрочни договори за изкупуване на произведена енергия, енергийно сертифициране на остарелия сграден фонд и ефективни решения за поощряване на подмяната на остарелия автомобилен парк.

Дискутирани бяха теми за зеленото финансиране в контекста на одобрения План за възстановяване и устойчивост на България. Обсъдени бяха също и заложените в Плана проучвания на нови технологии свързани със съхранението на електроенергия и производството й от геотермални източници. В заключение организаторите на събитието обявиха, че първият зелен индекс за българския капиталов пазар ще бъде готов до края на 2022 г.

Запис от събитието можете да изгледате тук

Обратно към всички новини