Над 100 потенциални инвеститори с интерес към България привлече икономическият форум в Брюксел на KBC Груп, ОББ и СИБАНК

17.11.2017 г.

Повече от 100 мениджъри на белгийски компании участваха в организирания от KBC Груп, ОББ и СИБАНК икономически форум „Инвестиционни и бизнес възможностите в България“, който се проведе тази седмица в Брюксел. Събитието се проведе под патронажа на Посолството на Република България в Кралство Белгия по повод предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Президентът Плевнелиев (от 2012 г. до 2017 г.) откри форума, като очерта макроикономическата рамка, а изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев представи приоритетните сфери на инвестиция в страната през последните години.

Белгийската финансова група инициира форума за привличане на чуждестранни инвеститори в България като продължение на модела си за работа с международни клиенти. Банката е сред първите партньори, които инвеститорите търсят на местния пазар, обясни Франк Янсен, член на УС и изпълнителен директор МСП и Корпоративно банкиране на ОББ и СИБАНК. За работата с международни клиенти и ролята на еврофинансирането говориха съответно Александра Бачева, ръководител „Международни клиенти“, и д-р Кирил Величков, директор „Европейски програми и финансови институции“ в двете обединяващи банки.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов и заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов представиха какви са възможностите за инвестиции в две от най-динамично развиващите се и привлекателни за чуждестранни инвестиции общини в страната.

Три белгийски компании с успешен бизнес в България представиха своя опит и подчертаха като силни преимущества на бизнес средата у нас гостоприемството на хората, доброто географско разположение, доброто съотношение цена-качество на използваните ресурси. Не пропуснаха да споделят, че има и трудности като недобрата инфраструктура, бюрокрацията и текучеството на работна ръка от България към други страни, но отбелязаха подобрения и в тези сфери.

Говорителите бяха единодушни, че през последните години средата за чуждестранен бизнес у нас се е подобрила значително, като възможността да се използват европари за финансиране на инвестиции чрез посредничеството на банките е допълнително предимство.