KBC logo
arrow
contacts icon contacts icon

Връзка с нас

Връзка с нас

phone
0700 1 17 17

Национална линия

mobile
*7171

Кратък номер за абонати на мобилни оператори

international phone
+3592 483 1717

За връзка от чужбина

mobile icon
*6777

Дистанционно кандидатстване за кредитни продукти
(за абонати на мобилни оператори)

mail icon
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

locations widget icon locations widget icon

Клонове и банкомати

Клонове и банкомати

Изберете най-удобния клон или банкомат

Онлайн/Мобайл Онлайн/Мобайл

Онлайн/Мобайл

Онлайн/Мобайл

tariffs widget icon tariffs widget icon

Тарифи и общи условия

rates widget icon rates widget icon

Курсове

Валутни курсове

към 01/06/2023 08:26:15

Касов
Безкасов
Курс продава
1.96100
1.96000
Курс купува
1.94800
1.94900
Фиксинг на БНБ
1.95583
Касов
Безкасов
Курс продава
1.86700
1.86500
Курс купува
1.79100
1.79300
Фиксинг на БНБ
1.83079
Касов
Безкасов
Курс продава
2.31400
2.31200
Курс купува
2.22500
2.22700
Фиксинг на БНБ
2.26356
Касов
Безкасов
Курс продава
2.05000
2.04800
Курс купува
1.96000
1.96200
Фиксинг на БНБ
2.01134
EN

KBC приключва сделката по придобиване на Обединена българска банка и Интерлийз

date

14 юни 2017

Вчера KBC приключи сделката по придобиване на Обединена българска банка (ОББ) и Интерлийз от Националната банка на Гърция за общата сума от 610 милиона евро, което представлява 1.10 пъти материалната счетоводна стойност на ОББ и Интерлийз за 2016 г. Придобиването,  обявено на 30 декември 2016 г., е одобрено от съответните регулаторни органи и антимонополния орган.

KBC ще използва налични средства, за да плати в брой цената за придобиването.

Сделката ще има много ограничен ефект от 0.54% върху солидната капиталова позиция на КВС, като коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) ще се задържи много над минималните регулаторни капиталови изисквания. В края на първото тримесечие на 2017 г. коефициентът CET1 на KBC беше 15.7% (при пълно натоварване, съгласно Датския компромис).

ОББ, СИБАНК и ДЗИ заедно стават еталон за банко-застрахователна група в България – един от основните пазари на KBC със стабилни макроикономически основи и допълнителен потенциал за навлизане на финансови услуги на пазара. След придобиването KBC ще започне активна дейност в сферата на лизинга, управлението на активи и факторинга в България и ще предлага на клиентите си пълна гама от финансови услуги. През следващите месеци предстои да се извърши постепенна интеграция на оперативно ниво.

На днешните първи заседания за корпоративно управление на ОББ като част от KBC, ОББ ще вземе решение за състава на своя надзорен и управителен съвет, който ще се ръководи от Петър Андронов – настоящ Кънтри мениджър на КВС Груп за България и Главен изпълнителен директор на СИБАНК.

Йохан Тейс, Главен изпълнителен директор на KBC Group NV, каза следното: "Много съм доволен от придобиването. Днес, 10 години след като групата ни започна дейността си в България, правим голяма стъпка напред в страната. На българския пазар, който е сред основните ни пазари, вече ставаме нов силен играч и ще оставим отпечатък във всички сфери, в които работим – банкиране, застраховане, управление на активи, лизинг и др. Ангажиментът ни в България е дългосрочен и намира отражение в стратегията ни да сме сред пазарните лидери, както е на всички основни пазари на KBC. Разширяването на дейността ни в страната, използването на компетентността и динамиката на ОББ и СИБАНК и предлагането на общи продукти и услуги ще ни помогнат да постигнем тази цел и да си осигурим успех в бъдеще."

Люк Попелиер, Главен изпълнителен директор на бизнес звено “Международни пазари” в KBC Груп, добави следното: “Тази сделка значително засилва позицията на KBC в България и е чудесен пример за стратегическия подход на KBC на основните ѝ пазари. Уверени сме, че от съвместната работа на ОББ и СИБАНК ще има положителен ефект както за клиентите на тези два силни бранда, така и за българската икономика като цяло.”

Петър Андронов, Главен изпълнителен директор на СИБАНК и Кънтри мениджър на КВС Груп за България, приветства днешната сделка: “Чрез обединените усилия на СИБАНК, ОББ, ДЗИ и останалите български дружества, в които участва KBC Груп, се осигуряват висококачествени банкови, застрахователни и други финансови услуги за българските ни клиенти в съответствие със стандартите и нивото, което те заслужават.Тази нова обединена финансова група значително ще укрепи и засили настоящата ни позиция на българския пазар и ще допринесе значително за местната икономика. Очаквам с нетърпение сътрудничеството с новите ръководители и служители. Убеден съм, че като обединим усилията си, ще станем еталон, предпочитан от клиентите.”

 

За KBC Group:

КВС е интегрирана банкозастрахователна група с разнообразие от канали, която е насочена главно към клиенти физически лица, МСП и местни средноголеми корпоративни клиенти. Групата се фокусира върху своите основни пазари в Белгия, някои страни от Централна и Източна Европа (Чехия, Словакия, България и Унгария) и Ирландия. Групата има присъствие и в други, подбрани страни и региони по света. Централата на КВС се намира в Брюксел (Белгия). Групата има над 38 000 служителя и е регистрирана на брюкселската фондова борса Euronext (борсов символ “KBC”).

За присъствието на KBC в България(www.cibank.bg, www.dzi.bg, www.kbc.com)

През 2007 г. KBC придоби СИБАНК и ДЗИ. През последните години значително се увеличи сътрудничеството между СИБАНК и ДЗИ в банкозастрахователната дейност.

СИБАНК в момента е на девето място по общи активи. Банката обслужва своите 240 000 клиента от сегментите ритейл (физически лица) и МСП чрез мрежа от около 100 клона и чрез електронни канали. Предоставя застраховки чрез различни канали. СИБАНК е универсална банка с фокус върху жилищно финансиране и спестовни продукти. Банката предоставя широка гама от финансови услуги на пазара, като използва успешния дистрибунионен модел на KBC за банкозастраховане. СИБАНК има активи на стойност 1.6 милиарда евро (за първите три месеца на 2016 г.), кредитен портфейл на стойност 0.9 милиарда евро и депозити на стойност 0.9 милиарда евро.

ДЗИ, чиито сфери на дейност са животозастраховането и общото застраховане, има пазарен дял съответно в размер на 11,1% и 10,9%.

За ОББ

ОББ е основана през 1992 г. чрез сливането на 22 български регионални търговски банки и от 2000 г. е част от финансовата група на Национална банка на Гърция (NBG).

ОББ обслужва физически лица, МСП и големи корпоративни клиенти, като предлага пълната гама финансови и банкови продукти, сред които инвестиционно банкиране, застраховане, инвестиране във взаимни фондове, брокерски услуги и лизинг чрез свързаните с нея дружества. ОББ има мрежа от 190 клона на 691 банкомата на топ локации в цялата страна.

ОББ е четвъртата най-голяма банкова група по общи активи (3.5 милиарда евро) с 7,4% пазарен дял към края на март 2017 г. ОББ обслужва около 875 000 клиента от ритейл сегмента и има 9,7% пазарен дял при ритейл кредитите. ОББ има силно присъствие и в сегмента корпоративно банкиране, като има 7,6% дял при корпоративните кредити.

ОББ е постигнала добри резултати при печалбата преди провизии. Банката има силна капиталова позиция (коефициент CET1 в размер на 22.8% към края на март 2017 г.), като отчете най-високия коефициент CET1 сред големите банки по базовите и неблагоприятните сценарии при прегледа на качеството на активите и стрес тестовете, проведени през 2016 г. През първото тримесечие на 2017 г. съотношението разходи/приходи беше 45%, като банката се нареди сред най-рентабилните банки в сектора. 

Обратно към всички новини