Европейската седмица, посветена на превенцията и осведомеността по отношение на "финансовите мулета"

23.11.2016 г.

Уважаеми клиенти,

Бихме искали да Ви информираме, че стартира кампания по повод на Европейската седмица, посветена на превенцията и осведомеността по отношение на така наречените „финансовите мулета“, зад която кампания ние от Обединена българска банка заставаме и подкрепяме.

Кампанията цели да насочи общественото внимание към разрастващата се киберпрестъпна дейност и да информира как можете да се предпазите от това да станете „финансово муле“, участващо в киберпрестъпления, без да осъзнавате.

  • Какво са „финансовите мулета“: „Финансовите мулета“ са съвременен феномен, който е необходим на престъпни групи, занимаващи се с извършване на киберпрестъпления с финансов характер, за усвояване (изпиране) на неправомерно трансферирани финансови средства.
  • Как да се предпазите от това да бъдете „финансово муле“: подробна информация за какво да внимавате в онлайн пространството и какво да направите, ако имате съмнения, че сте станали обект на измама, можете да намерите тук.

Европейската седмица, посветена на превенцията и осведомеността по отношение на „финансовите мулета“ ще се проведе до 27 ноември 2016 г. едновременно в 15 държави - Белгия, България, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Испания, Латвия, Молдова, Полша, САЩ, Украйна, Франция, Холандия и Хърватия.

Подробна информация за кампанията е изнесена на интернет страниците www.cybercrime.bg и http://www.gdbop.bg/, както и на интернет страницата на Европол.

В социалните мрежи можете да следите информационни публикации с хаштаг #НебъдиМуле (#Don'tbeaMule). Със същия хаштаг можете да следите публикациите ни на официалната ни Facebook страница тук: www.facebook.com/UnitedBulgarianBank, и на официалната ни LinkedIn страница тук: www.linkedin.com/company/united-bulgarian-bank.

С уважение,

Екипът на ОББ