KBC logo
arrow
contacts icon contacts icon

Връзка с нас

Връзка с нас

phone
0700 1 17 17

Национална линия

mobile
*7171

Кратък номер за абонати на мобилни оператори

international phone
+3592 483 1717

За връзка от чужбина

mobile icon
*6777

Дистанционно кандидатстване за кредитни продукти
(за абонати на мобилни оператори)

mail icon
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

locations widget icon locations widget icon

Клонове и банкомати

Клонове и банкомати

Изберете най-удобния клон или банкомат

Онлайн/Мобайл Онлайн/Мобайл

Онлайн/Мобайл

Онлайн/Мобайл

tariffs widget icon tariffs widget icon

Тарифи и общи условия

rates widget icon rates widget icon

Курсове

Валутни курсове

към 26/05/2023 08:26:16

Касов
Безкасов
Курс продава
1.96100
1.96000
Курс купува
1.94800
1.94900
Фиксинг на БНБ
1.95583
Касов
Безкасов
Курс продава
1.86400
1.86100
Курс купува
1.78000
1.78100
Фиксинг на БНБ
1.81921
Касов
Безкасов
Курс продава
2.31500
2.31000
Курс купува
2.19000
2.19400
Фиксинг на БНБ
2.25292
Касов
Безкасов
Курс продава
2.05700
2.05500
Курс купува
1.96300
1.96500
Фиксинг на БНБ
2.01487
EN

Дълбоко сканиране на археологически обект за първи път в България

date

13 март 2012

За първи път в България на Източната тракийска могила в Караново, Новозагорско, работата по която се подкрепя вече 3 години от Обединена българска банка, беше извършено дълбочинно сканиране с уникална техника на австрийския Централен институт за метрология и геодинамика, осигурена от учените от Римо-германския музей в Майнц, Германия.
 
Откритията в Караново са дело на екипа на археолога Веселин Игнатов, а експонирането й на място се извършва от реставраторката Силвия Борисова.
 
Високият интерес от страна на европейската научна общественост към откритията се дължи на големия потенциал от бъдещи находки на обекта. Специалистите в областта оценяват и изключително прецизния начин на проучванията, които освен традиционните злато, съдове и постройки, запазват и много находки от органичен произход - парчета кожа от колан на погребания аристократ, дървени елементи, хранителни продукти и кости от животни.
 
По думите на ръководителя на австрийския екип д-р Сири Зерен сканирането на обекта включва четири метода, резултатите от които се обработват и сумират на специална компютърна система, за да дадат триизмерно изображение на съдържанието на археологическия обект до 25 метра дълбочина.
 
Първото измерване е с електросъпротивителна томография. Събират се данни за електрическото съпротивление между множество точки в координатна система в обекта, като за целта могилата се набожда като таралеж с множество електроди, в които се пуска електрически ток. Този метод дава най-голямата дълбочина на измерване.
 
Следващото мерене е с GPR-радар. Той достига на по-малка дълбочина, но дава по-прецизни детайли. След това обектът се обхожда с магнитен скенер, който отразява магнитните аномалии във всяка точка от мястото, а най-накрая се пускат и микро сеизмични вълни, които се улавят със сеизмичен датчик отсреща и също допълват информацията за нещата под земята.
 
Събраните резултати минават през няколкоседмична обработка и археолозите после могат за знаят с голяма степен на вероятност къде трябва да извършват разкопките и какво да очакват от обекта. Методът съкращава в пъти разходите за разкопки и екипът е непрекъснато в движение от Китай до Южна Америка.
 
Според д-р Маркус Шолц от Римо-германския музей в Майнц, проучванията ще дадат отговор на редица въпроси като дали има още структури в могилата, дали „Господарят на Караново” е принадлежал към последното поколение на местната аристокрация по време на Тракийското царство или към първото - под римско управление, колко са стари гробовете в могилата, има ли директна връзка от желязната епоха до римско време и др.
 
Подробен репортаж за сканирането и засиления научен интерес към Караново можете да видите тук.
 
За археологическия комплекс „Източна могила“, с. Караново:
 
Обединена българска банка подкрепя работата на археолозите от Исторически музей Нова Загора при разкопките на Източната могила от средата на 2009 г. съвместно със Сдружение „Културни проекти”. С финансовата подкрепа на Обединена българска банка стана възможно откриването на уникалната зидана гробница на тракийския аристократ, както и консервацията и реставрацията на находките в нея. Обединена българска банка финансира и изграждането на заслон над откритите колесница и гробница.
Обратно към всички новини