KBC logo
arrow
contacts icon contacts icon

Връзка с нас

Връзка с нас

phone
0700 117 17

Национална линия

mobile
*7171

Кратък номер за абонати на мобилни оператори

international phone
+3592 483 1717

За връзка от чужбина

mobile icon
*6777

Дистанционно кандидатстване за кредитни продукти
(за абонати на мобилни оператори)

mail icon
Изпратете запитване

чрез контактната ни форма

locations widget icon locations widget icon

Клонове и банкомати

Клонове и банкомати

Изберете най-удобния клон или банкомат

Онлайн/Мобайл Онлайн/Мобайл

Онлайн/Мобайл

Онлайн/Мобайл

tariffs widget icon tariffs widget icon

Тарифи и общи условия

rates widget icon rates widget icon

Курсове

Валутни курсове

към 31/03/2023 17:00:04

Касов
Безкасов
Курс продава
1.96100
1.96000
Курс купува
1.94800
1.94900
Фиксинг на БНБ
1.95583
Касов
Безкасов
Курс продава
1.83600
1.83300
Курс купува
1.75200
1.75400
Фиксинг на БНБ
1.79846
Касов
Безкасов
Курс продава
2.28700
2.28200
Курс купува
2.16200
2.16600
Фиксинг на БНБ
2.22456
Касов
Безкасов
Курс продава
2.00900
2.00700
Курс купува
1.91500
1.91700
Фиксинг на БНБ
1.96211
EN

„Аполония“ превръща за поредна година Созопол в лятна столица на културата с подкрепата на Обединена българска банка

date

28 август 2012

  • Белослава ще получи специалната награда на Обединена българска банка при откриването на фестивала на 31 август
Созопол ще се превърне за поредна година в лятна столица на културата в дните между 30 август и 8 септември, когато градът ще бъде домакин на Празниците на изкуствата „Аполония“ 2012. Традиционен партньор на събитието е Обединена българска банка (Обединена българска банка), чиято подкрепа за 18-та поредна година осигурява на българската публика възможността да се наслади на незабравими културни събития и уникална арт атмосфера, събирайки на едно място едни от най-известните музиканти, театрали, художници, писатели и кинодейци, както и техните почитатели.
 
Общо 67 разнообразни и интересни прояви включва 10-дневната програма на тазгодишната „Аполония“, организирана от фондация „Аполония“ и Община Созопол. Амфитеатърът на града ще бъде домакин на общо 9 концерта, с първия от които – на 31 август, ще бъде официално открит и самият фестивал. На сцената в този ден ще излезе световно известната оперна прима Александрина Пендачанска, която ще зарадва българската публика със своите изпълнения в акомпанимент на пианиста Людмил Ангелов. Официалното откриване на „Аполония“ ще бъде съпроводено с връчването традиционните награди. Специалното отличие на Обединена българска банка тази година ще бъде за популярната и обичана поп изпълнителка Белослава, превърнала се в една от емблемите на българската музика за последните две десетилетия.
 
На 31 август ще стане известен и авторът на снимка от предишни издания на фестивала, който ще спечели голямата награда във фотоконкурса „Моята Аполония“, организиран от Фондация „Аполония” и Обединена българска банка. Над 35 оригинални снимки, запечатали незабравими моменти от фестивалните събития от 1984 г. насам, са получени за участие до момента, а приемането им продължава до 29 август включително. Победителят ще получи парична награда, осигурена от Обединена българска банка, като определянето му става чрез гласуване на страницата на „Аполония“ във Facebook, което също продължава още ден. Награди – пропуски за събития от фестивалната програма, са осигурени и за класираните на второ и трето място.
 
„Традиционното партньорство на Обединена българска банка с „Аполония“ е сред най-важните акценти в спонсорската програма на банката. Знаем, че с подкрепата, която даваме, правим възможно провеждането на това уникално събитие, което дава шанса на широк кръг от хора да се докоснат на живо до съвременното българско изкуство и да изживеят уникални емоции“, коментира Анка Костова, директор „Връзки с обществеността и спонсорство“ в Обединена българска банка. „Надяваме се, че в годината, когато Обединена българска банка отбелязва своя 20-годишен юбилей на българския пазар, фестивалът ще бъде по-бляскав и интересен от всякога“, допълни тя.
 
ПРОГРАМАТА
 
В следващите дни след откриването на „Аполония“, публиката ще може да присъства в Амфитеатъра на концертите на Ангел Заберски Биг Бенд „Брас асоциация", Васил Петров, „Акага“ с Любо Киров, Мариана Попова и Дани Милев, фолклорен танцов театър „Найден Киров“ от Русе със специалното участие на Камен Донев, и много други. Специално за участие в „Аполония“ 2012 пристига Dublin Gospel Choir – един от малкото състави, които работят със звезди на световната музикална сцена като Стиви Уондър, Род Стюарт, Джон Лежънд, Деймиън Райс. С невероятното си звучене и впечатляваща интерпретация хорът привлича многобройна публика и е един от най-известните и обичани състави както в Ирландия, така и в много други страни.
 
На 8 концерта в дните на „Аполония“ ще могат да се насладят меломаните и в Клуб Обединена българска банка. Хилда Казасян заедно с Живко Петров, Михаил Йосифов, Милен Кукошаров и Христо Йоцов ще пее пред публиката на 2 септември. Ден по-рано клубът ще бъде домакин на концерт на джаз триото Педро Негреску (Румъния), Стийв Хамилтън (Великобритания), и Христо Йоцов. Милица Гладнишка, Квартет „Ева“, TRI O FIVE, Камелия Воче са сред останалите изпълнители, които любителите на музиката ще могат да слушат в Клуб Обединена българска банка.

Още 9 концерта ще се състоят и в Археологическия музей на Созопол. Залите на музея ще огласят концертите „Испански огън“ на Ян Максин (виолончело) и Ани Гогова (пиано); концерт, посветен на Едит Пиаф, на Мария Елена Инфантино (Италия) и Георги Славчев, Струнен квартет „Фрош“, сопраното Цветана Бандаловска в акомпанимент на пиано от Веско Стамболов, китарното дуо Цветан Недялков и Веско Койчев, цигуларите от майсторския клас на Минчо Минчев, и др.
 
Програмата на „Аполония“ включва и интересни театрални постановки, които ще бъдат представени на сцената на читалище „Отец Паисий“. Гостуват Драматичен театър-Пловдив с постановката „Куклен дом“, Театър „София“ с „Тирамису“, Младежки театър „Николай Бинев“ с две свои представления – „Любовна песен“ и „Любов и пари“, МГТ „Зад канала“ със „Златни мостове и секвоя“ с режисьор Бина Харалампиева, и „Недоразбраната цивилизация“ под режисурата на Теди Москов, и др.
 
Любителите на седмото изкуство също ще могат да се радват на впечатляващи заглавия. Един от филмите, които ще бъдат показани в киното на читалище „Отец Паисий“, е документалният „Коми, хората" на режисьора Петър Попзлатев и оператора Емил Христов, сниман в средата на 80-те години, негласно забранен и смятан за унищожен. Филмът ще има сега своята премиера пред публика на „Аполония“. „Лице в лице с Агрипина“ с режисьор Найо Тицин, „Момчето, което беше цар“ на Андрей Паунов, „Аз съм ти“ на режисьора Петър Попзлатев и „Виолета, Жоро и аз“ с режисьор Любомир Попов са само част от останалите заглавия, които ще видят зрителите.
 
Художествената галерия в Стария град ще бъде домакин на 3 изложби и 17 представяния на книги и литературни четения. Части от свои произведения ще представят Алек Попов, Милен Русков, Мирела Иванова, и др. Публиката ще има възможността да се срещне и с нашумелия в цяла Европа македонски поет Никола Маджиров, който ще представи своите стихове от „Преместен камък“.
 
Паралелно улиците на улиците на Созопол ще бъдат украсени и с платната на студентския проект „Цветовете на деня и нощта”, които ще имат различна визия на светло и тъмно чрез специфични ефекти. В рамките на „Детска Аполония“ Международно сдружение „Духовно огледало" ще представи постиженията на децата в различни световни конкурси.
Обратно към всички новини