Обединена българска банка и Нов симфоничен оркестър – 20 години обединени в изкуството

12.03.2012 г.
Тази събота, 10 март, в зала „България“ Нов симфоничен оркестър (НСО) отпразнува 20 години творческа дейност с тържествен гала концерт под диригентството на Росен Миланов.
 
В програмата бяха изпълнени произведения на Респиги, Менделсон и Моцарт. Солист на юбилейния концерт бе Лора Чекоратова - възпитаничката на "Джулиард Скуул" в Ню Йорк и носител на награди от редица престижни фестивали.
 
Гала концертът е първият от поредицата изяви на оркестъра, планирани по повод годишнината и е под патронажа на Обединена българска банка. В рамките на своето 20-годишно съществуване банката се утвърди и продължава да се налага като водещ патрон на българското музикално изкуство.
 
Нов симфоничен оркестър и Обединена българска банка обединиха усилия, за да съберат голяма част от младите български музиканти, които са извън страната, с колегите им в България.
 
За Нов симфоничен оркестър:
 
През 1991 г. Юлия Христова, тогава музикален критик, създава Нов симфоничен оркестър и идеята млади музиканти, без опит в свиренето в голям ансамбъл, да се усъвършенстват в това своеобразно "училище". За тези 20 г. в оркестъра са свирили над 800 музиканти. И до днес, НСО остава единствената формация в България, която има постоянен концертен живот и е изцяло на частно финансиране.
"Повече от 300 души, свирили в НСО, за съжаление напуснаха България. Добрата новина е, че има много талантливи млади хора, с които в момента работим", разказа Юлия Христова.
 
Можете да се насладите на част от изпълненията от гранд вечерта тук.