ОББ Галерия

За ОББ Галерия

ОББ Галерия е специално създадено артистично пространство. Обединена българска банка, след придобиване от КВС Груп, прие предизвикателството да съхрани старата централа на ОББ като проява на грижа за наследеното пространство и да го превърне в привлекателно място за местната общност. Така то стана дом на повече от 225 произведения на изкуството и антични предмети, оценени от експерти в три категории: златна, сребърна и бронзова. Каузата за съхранение на българското наследство обединява служителите на ОББ и те мотивирано посвещават време и усилия, за да превърнат опразнения банков клон в гостоприемно артистично пространство и общностен център. Сега ОББ Галерия е отворена за посетители шест дни в седмицата. ОББ предоставя безвъзмездно пространството на галерията на артисти, които искат да споделят своите произведения. Мястото е подходящо за компании, които искат да популяризират своя кауза в елегантна обстановка. Изтъкнати обществени личности могат да представят своите идеи и концепции в уютна среда. ОББ Галерия е въплъщение на ценностите на институцията за модерно устойчиво развитие и интеграция. Артистичното пространство визуализира стремежа на КВС Груп да съхранява традициите като едновременно с това подкрепя иновациите.        

Събития в ОББ Галерия:

Официално откриване на ОББ Галерия

Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на КВС Груп, Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ и Н.Пр. Франсоа Бонтан, посланик на Кралство Белгия в България, официално откриха ОББ Галерия през октомври 2018 г. Артистичното пространство, в което доскоро се помещава централата на ОББ, е изцяло претворено по начин, който позволява организирането на различни изложби и творчески събития на ул. „Света София“ 5. Над 30 картини на добре познати автори и предмети с антикварна стойност съставляват първата изложба в ОББ Галерия. Най-старата картина е от началото на 20 век – Военен обоз от 1917 г. на Васил Маринов. Друга картина, която предизвиква интерес е тази на Христо Каварналиев. Картината всъщност има две лица („Море“ и „Морски пейзаж“) и за изложението и е изготвена специална рамка с поставка, която позволява тя да бъде видяна от две страни. В изложбата от Златния фонд на ОББ присъстват още имената на Анастасия Панайотова, Антоний Софев, Златю Бояджиев, Марко Монев, Константин Трингов, Радомир Мандов. Сред изложените творби беше и колекция от антикварни предмети като стенни часовници, пишещи машини. Всички художествени произведения и антикварни предмети са заемали ценно място в клоновете на финансовата институция в страната през годините. В това се крие мотивацията за публичното показване на предметите днес – като продължение на подкрепата на ОББ за българската култура и изкуство.

Изложба на детски рисунки

През декември 2018 г. сдруженията „Обединени за милосърдие“ и ОББ Синдикат организираха изложба на детски рисунки на тема „Българската природа през пролетта – багри и чудодейни форми“. Експозицията е част от традиционния конкурс „Моето семейство рисува“, в който участват служителите от компаниите на KBC Груп, техните деца и близки. Всички картини бяха изложени с благотворителна цел, а събраните средства - предоставени на сдруженията.

Изложба „55“

В началото на февруари 2019 г. ОББ Галерия беше домакин на първата изложба на гостуващ художник. Съвременният автор Валери Запрянов представи своята Изложба „55“, посветена на личната му годишнина. Изложбата включваше 30 произведения, представящи вдъхновенията и търсенията на автора. Творбите на Запрянов демонстрират монументалното чувство на автора, съчетано с неговата зрялост. Изложбата беше отворена за посетители между 6 и 26 февруари 2019 г. Първата изложба на гостуващ артист в ОББ Галерия беше израз на стремежа на ОББ да подкрепя българското изкуство, правейки го достъпно за граждани и гости на страната.

Изложба „Дигитално мастило“

През април 2019 г. ОББ Галерия представи иновативна изложба от картини с добавена реалност (AR). Чрез специално приложение, шест графики на съвременни автори се раздвижват, разкривайки пленителна виртуална реалност. Една от творбите е специално изработена за ОББ във връзка с едно от иновативните й приложения – ОББ Мобайл. Добавената реалност интригува също с виртуален портал към друго измерение, невидимо за човешкото око. Модерната инсталация представлява съчетание между изкуство и иновации.