Обединена Българска Банка с приз „Пръстенът на Лютица“ за принос в археологическите и исторически проучвания

22.03.2012 г.

Обединена българска банка стана първият носител на наградата „Пръстенът на Лютица“ за принос в археологическите и исторически проучвания в Източните Родопи. Наградата бе връчена по време на специална церемония в крепостта Лютица край Ивайловград днес, която се проведе под патронажа на кмета на общината Диана Овчарова.

 

От името на Обединена българска банка наградата прие Анка Костова, мениджър „Връзки с обществеността и спонсорства“ на банката. Наред с Обединена българска банка, един от основните спомоществователи на разкопките в Лютица през последните години, първите почетни пръстени получиха още Златил Хаджиев, местен фермер оказал съдействие за извършваните в Лютица разкопки и Илиян Попов, собственик на фирма "София Ауто", оказвал помощ с транспорт за осъществяването на редица археологически проучвания.

 

Инициаторите на събитието - Сдружение "Културни проекти" и Сдружение "Копам БГ" – имат амбицията да превърнат отличието в традиционно. „Наградата ще се връчва ежегодно на физически или юридически лица за принос към проучването и съхраняването на културното наследство в Източни Родопи“, обяви доц. Бони Петрунова, заместник-директор на Археологическия институт с музей при БАН и един от учредителите на наградата наред с колегите си Божидар Димитров и Маргарита Ваклинова. По думите на доц. Петрунова призът ще стимулира хората и организациите, които отделят средства за запазването на историческите останки, както и тези, които полагат усилия за популяризирането на културно-историческото наследство.

 

Наградените с „Пръстенът на Лютица“ ще носят копие на златния пръстен, открит при разкопките на крепостта Лютица през лятото на миналата година.  Оригиналът бе представен официално отново днес с откриването на нова експозиция в общинския музей на Ивайловград. На пръстена, тежащ 13.5 грама, е врязан монограм и надпис, който според специалисти е изписано "Господ да бъде с нас".

 
За Обединена българска банка и Лютица:Обединена българска банка устойчиво подкрепя разкопките в крепостта Лютица. Проектът на банката за крепостта от 2011 г. позволява прокарването на алеи през 16-те декара крепост, укрепване на най-заплашените от разрушаване места и разчистване на площи, които позволяват стените и кулите да се видят в пълния им блясък. 
Крепостта се намира в Източните Родопи на 6 км югозападно от Ивайловград. На 26-те дка заградена площ се е простирал цял град, а крепостните стени с дължина над 600 м и височина до 10 м са изградени изцяло от мрамор, поради което паметникът е известен още и като Мраморният град.