Обединена българска банка е раздала общо 360 млн. лв. кредити по специални програми за земеделието

28.09.2012 г.
Банката представи възможностите за подпомагане на агропроизводители по време на Първия земеделски бизнес форум в София
 
От 2007 г. досега само по специализирани програми за земеделието Обединена българска банка (Обединена българска банка) е кредитирала близо 2500 проекта, като общата сума на отпуснатите заеми е над 360 млн. лева. Най-голяма част – около 2000, са земеделските заеми срещу евросубсидии. Това съобщи Маринела Коева, мениджър „Бизнес развитие“ в Обединена българска банка, по време на Първия земеделски бизнес форум „Предизвикателства, възможности и перспективи пред сектора“, проведен вчера в София. Обединена българска банка и Интерлийз ЕАД, членове на групата на NBG в България, представиха възможностите за финансиране и условията за придобиване на активи за разширяване на бизнеса на земеделците и широката гама от продукти и лизингови схеми, които двете дружества предлагат в подкрепа на земеделските производители.  
 
Във форума, който бе открит от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, взеха участие заместниците му Цветан Димитров и Светлана Боянова, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, както и представители на браншови асоциации от целия спектър на земеделското производство и преработката на суровини.
 
Кредитите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), които Обединена българска банка е финансирала,  са близо 200, по националните инвестиционни програми на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) –  над 100, а тези срещу складови записи – над 160, допълни още Маринела Коева. Тя обясни, че у нас финансирането срещу складови записи все още не се прилага пълноценно и много малко банки работят с такива продукти, докато в други държави като Казахстан например, то е много добре развито.
 
Един от продуктите, който могат да ползват агропроизводителите от Обединена българска банка, е земеделският заем срещу европейска субсидия (мостови кредит). Клиентите на банката могат да се възползват от лихва от 6,5%, а от тази година могат да кандидатстват още на етап заявени площи, подчерта Коева. Специализираният кредитен продукт, който Обединена българска банка предлага за шеста поредна година, дава на земеделските производители възможност да ползват сума до 95% от общия размер на заявените за получаване директни плащания на площ, минимум 5000 лева, както и атрактивни лихвени нива от 6,5% до 7,5% в зависимост от етапа на кандидатстване – заявление или удостоверение от ДФЗ.
В отговор на въпрос Коева подчерта, че в момента се наблюдава засилен интерес към кредитите за финансиране покупката на земеделска земя, като Обединена българска банка отговаря на повишеното търсене с по-добри условия и намалена лихва.
 
Атрактивни лизингови схеми за стимулиране на инвестиционния процес в българските фирми предлага и "Интерлийз" ЕАД, стана ясно на форума, в който участие взе и Фани Асенова, зам.-изпълнителен директор на най-голямата лизингова компания в България. Клиентите на дружеството могат да ползват лихва от 5,25%, кратки срокове и гъвкавост, а лизинговането на продуктите става без допълнителни обезпечения. За земеделските производители дружеството предлага финансов лизинг на широк спектър от селскостопанска техника, транспортни средства и леки автомобили.
 
Първият земеделски бизнес форум „Предизвикателства, възможности и перспективи пред сектора“ бе определен от участниците в него като изключително полезен и навременен заради осигурената възможност за открит разговор за предизвикателствата и бизнес възможностите пред аграрния сектор в България.