Национална банка на Гърция предвижда 35% годишен ръст в Югоизточна Европа през следващите три години

19.11.2009 г.

Национална банка на Гърция предвижда 35% годишен ръст в Югоизточна Европа през следващите три години заяви г-н Йоанис Пехливанидис, Председател на Съвета на директорите на Обединена българска банка и Заместник главен изпълнителен директор на НБГ

"Ние целим да постигнем ръст, както по отношение на активите, така и на печалбите, в региона на Югоизточна Европа от порядъка на 35% годишно през следващите три години," заяви пред репортери г-н Пехливанидис. "Това ще ни изведе до позиции, при които приносът към печалбата, реализирана извън Гърция, ще доближи нивото от 50%."

НБГ, която е мажоритарен собственик на Обединена българска банка през изминалата година придоби банки в Сърбия и Турция. Тя също развива дейност в Румъния, Македония и Албания.

"Нашата цел е да се превърнем във водещата регионална банка в района," допълни г-н Пехливанидис.

Звената на НБГ в Югоизточна Европа имат обща нетна печалба 108 милиона евро (144.1 милиона щатски долара) през 2006, при ръст от 47% за годината. Нетната печалба на групата отбеляза ръст от 36%, до 990 милиона евро за изминалата година.

Кредитирането на НБГ в Югоизточна Европа нарасна през миналата година с 44% като достигна 3.1 милиарда евро. НБГ разполага с 520 клона в региона, което е почти същия размер като този на клоновата мрежа на Гърция.