Истински сибирски тигър вече е част от експозицията на Националния природонаучен музей благодарение на Обединена българска банка

15.10.2013 г.

Сибирски тигър в реални размери вече е част от постоянната експозиция на Националния природонаучен музей. Той е включен в новата диорама "Среща в усурийската тайга", разположена в отдел „Бозайници“ на най-стария музей за природни науки в страната и изградена с финансовата подкрепа на Обединена българска банка.

Макетът на хабитата на тигъра бе открит на 12 октомври от директора на музея проф. Николай Спасов и г-жа Емилия Иванова, заместник-председател на Сдружение „Обединени за милосърдие“ и директор на дирекция „Управление на човешките ресурси“ на Обединена българска банка. Представянето на тигъра в компанията на глиган, мечка и двете й малки бе съчетано с откриването на благотворителна изложба с творби на служители на Обединена българска банка и техните деца под надслов „Моето семейство рисува красотата на българската природа и художествени занаяти“.
 
„Включването на тигъра в секцията ни за бозайници обогатява експозицията ни от над един милион екземпляра не само видово, но и исторически. Това е най-едрият сред подвидовете на тигъра и всъщност най-големият представител на семейството на котките“, разясни по време на откриването проф. Спасов. Той допълни, че до края на годината със съдействието на Обединена българска банка ще бъде осъществен още един проект – обновяването на експозиционните витрини в откритата миналата година зала със скъпоценни камъни.
 
"Заедно с  екипа на Национален природонаучен музей се обединяваме в мисията да поощряваме детския интерес към научните постижения още от най-ранна възраст. Вярваме, че именно любовта към науката ще бъде искрата, която да превърне най-малките й последователи в бъдещи изследователи“, заяви г-жа Емилия Иванова по време на откриването на шестото издание на благотворителната изложба с произведения на служители на Банката и техните деца. Именно в този дух се проведоха и специални био игри с присъстващите деца, които освен това последваха „стъпките на тигъра“ до самата експозиция на биогрупата на третия етаж на музея. В това време възрастните разгледаха изложените творби и дори закупиха с благотворителна цел онези от тях, които ги бяха впечатлили най-силно.
 
Изложбата се организира по инициатива на Синдиката на банковите служители на Обединена българска банка и Сдружение „Обединени за милосърдие“. Целта на инициативата е събере средства за подпомагане на деца в неравностойно положение.
 
Тази година изложбата представя близо 100 творби, които ще останат във фоайето на Национален природонаучен музей до 24 октомври.
 
Подробности за експозициите на Национален природонаучен музей можете да откриете на адрес http://www.nmnhs.com.
 
За Обединена българска банка:
Учредена през 1992 г. след сливането на 22 български регионални търговски банки, Обединена българска банка е първият и най-мащабен консолидационен проект в българския банков сектор. Банката поддържа и развива устойчива политика на корпоративна социална отговорност като част от активния си ангажимент към обществото, неговите членове, неговата история и бъдеще. Цялостната стратегия на Обединена българска банка в сферата на корпоративната социална отговорност е насочена към няколко основни линии на подкрепа, тясно обвързани със съхраняването на обществените устои в исторически и културен план, с поощряването на иновативните изяви в изкуството и науката, с подкрепата за спорта и активния начин на живот и не на последно място – с отговорността към уязвимите членове на обществото.
 
За Сдружение „Обединени за милосърдие“:
Сдружение „Обединени за милосърдие“ е организация с идеална цел, създадена преди 7 години по инициатива на служителите на Обединена българска банка. Мисията на Сдружението е да подпомага финансово и чрез нарочни кампании и инициативи нуждаещи се деца и служители на Обединена българска банка, както и външни организации.
 
За Национален природонаучен музей:
НПМ е единствената национална институция, пряко ангажирана със съхраняването на научни колекции от живата и неживата природа от България и света. Основните приоритети на музея са изучаването на биологичното разнообразие, опазването на природната среда и еволюцията на организмите. Във връзка с това главната задача на НПМ е всестранното проучване на фауната, флората, фосилите, минералите и скалите на България и други страни.