Партньорство с Национален природонаучен музей

Като част от стремежа си да подкрепя съхраняването на историческото наследство и научните разработки в тази област ОББ активно партнира на Националния природонаучен музей.

Като част от стремежа си да подкрепя съхраняването на историческото наследство и научните разработки в тази област ОББ активно партнира на Националния природонаучен музей

Основан през 1889 г. от Княз Фердинанд под името Княжески естественоисторически музей, днес НПМ съхранява впечатляващи колекции от бозайници, птици, насекоми, минерали. И не само. Целогодишно в природонаучния музей се реализират разнообразни инициативи, насочени към опознаването на природата, на откритията на българска територия, на прокарването на естествени паралели между дивия свят и хората. ОББ подкрепя усилията на Национален природонаучен музей да развива и обогатява експозициите си.

Така през 2012 г. Банката подкрепи превръщането на добре познатата зала с минералите на НПМ в зала със скъпоценни камъни, представяща едни от най-впечатляващите образци, откривани по нашите земи. През 2013 г. Национален природонаучен музей обогати експозицията си от бозайници с диорама на сибирски тигър, а през 2014 г. ОББ подкрепя две изключително любопитни експедиции на учените от музея, чиито резултати очаква цялата научна общност - палеонтологични разкопки в търсене на най-късните предчовешки хомиди на Европа и разкопки и проучвания в пещерата Мишин камък.

През 2015 г. с помощта на ОББ учените от Музея осъществиха зоологическа експедиция в търсене на изключително редкия червен вълк, а след нея банката подпомогна и осъществяването на 360-градусова интерактивна обиколка на залите на Музея, която бе позиционирана на сайта на НПМ.

Други инциативи от "Историческо наследство и наука"

Археологическите открития в Караново

Археологическите открития в Караново

Разкопки и консервация на Археологически комплекс „Източна могила” край Караново Научете повече
Възраждането на крепостта Лютица

Възраждането на крепостта Лютица

Забравената огромна крепост от Средновековието, разположена в Източните Родопи на 6 км югозападно от Ивайловград, става достъпна за хора след прочистване и прокарване на пътеки от екипа на доц. д-р Бони Петрунова с помощта на ОББ през 2011 година. Научете повече