Археологическите открития в Караново

Разкопки и консервация на Археологически комплекс „Източна могила” край Караново

Вероятно един от най-значимите и уникални исторически проекти, които Банката подкрепя през последните години, е свързан с археологическите разкопки в района на село Караново, Новозагорско. Именно активната археологическа дейност, реализирана с подкрепата на ОББ, води до неочаквана поредица от открития, сред които е и уникална плоча, украсявала тракийска колесница от II век.

В рамките на своята линия за подкрепа на историческото наследство ОББ финансира разкопките, довели до откриването на владетелското погребение, станало известно с уникалните сребърни чаши, украсени с бога на любовта Ерос, златните пръстени и монети, оръжията на владетеля и най-вече – с консервираната на място колесница на тракийски аристократ от I – II в. сл. Хр., така както е била положена – с впрегатните коне, колела, бронзови украси, изобразяващи митични създания и любимото куче на знатния тракиец.

Разкопки и консервация на Археологически комплекс „Източна могила” край Караново Откритието е направено през октомври 2008 г. от екип на Исторически музей Нова Загора, воден от археолога Веселин Игнатов, в резултат на спасителни археологически проучвания на най-източната могила в некропола. Археологически комплекс „Източна могила” е част от некропола на селищния обект край село Караново.

През 2009 г. екипът археолози продължава разкопките в източната половина на могилата. Целта е проучването на самият гроб, търсенето на ездитните коне и установяването на ритуалните действия, извършени по време на погребението на тракиеца. В резултат на проучванията е разкрита зидана сводеста гробница с погребална камера, като въз основа на изключително богатите дарове се предполага, че погребаният е член на фамилия, близка или родствена на сапейско-одриската династия. Изследователи се обединяват около тезата, че находището е на гробницата на последния одриски цар Реметалк III - личен приятел на император Клавдий, убит в резултат на заговор, организиран от тракийската аристокрация.

С това откритията не спират - в началото на 2009 г. Веселин Игнатов намира и рентгенова снимка на ръждясал метален лист, запазен в хранилището на Градския исторически музей. Той разкрива под корозиралата повърхност уникална декоративната плоча, украсявала тракийска колесница - двуколка, датираща от II век, проучена през 1976 година при Дългата могила, до с. Караново от тогавашния директор на музея в Нова Загора Митьо Кънчев.

Апликацията на антична кола е с размери 52 см х 12 см и дебелина от 0.3 см. и е украсявала долната задна част на коша на колесницата. Това е луксозна пътническа кола с меко окачване, изключително оригинална с конструкцията и своята украса, която се допълва от други апликации, сред които изпъкват още три – бюст на Херакъл и две глави на Горгона Медуза.

След 6 месечни усилия реставраторката Силвия Борисова разкрива декорацията на античната кола - удивителната картина на празнично украсена антична сграда (вероятно храм), „нарисувана” преди повече от 18 столетия с помощта на плоска инкрустация от наподобяваща злато сплав и детайли от мед върху метален лист.

Декоративната пластина е безспорен уникат. Световната археология досега не разполага с друга подобна апликация на антична кола, комбинация от 3 различни материала, при това съчетани в едно истинско произведение на изкуството с висока художествена стойност.

Популяризация на откритията

ОББ в партньорство със Сдружение „Културни проекти” и Община Нова Загора неотменно подпомага продължаващите разкопки, консервационни усилия и популяризацията на работата на археолозите.

Така Банката решава да финансира изграждането на специална защитна конструкция около зоната на работа на новозагорските археолози, за да осигури безпрепятствени разкопки независимо от климатичните условия.

През 2009 г. с експозиция на уникалната украса от тракийска колесница в Mall of Sofia стартира проект по нейното възстановяване. Впоследствие инициативата е разширена с идеята за изработката и експониране на макет на колесницата, заедно с излагането на реставрираните оригинални части. Историята на откритията е подробно описана през 2009 година във водещото световно списание Archeology.

В хода на мащабния проект ОББ инициира и изложби, разкриващи начина на живот на тракийците и представящи елементи от откритията в Караново.

От юни 2010 г. пък Археологически комплекс „Източна могила” край село Караново е достъпен за посетители.

Други инциативи от "Историческо наследство и наука"

Партньорство с Национален природонаучен музей

Партньорство с Национален природонаучен музей

Като част от стремежа си да подкрепя съхраняването на историческото наследство и научните разработки в тази област ОББ активно партнира на Националния природонаучен музей. Научете повече
Възраждането на крепостта Лютица

Възраждането на крепостта Лютица

Забравената огромна крепост от Средновековието, разположена в Източните Родопи на 6 км югозападно от Ивайловград, става достъпна за хора след прочистване и прокарване на пътеки от екипа на доц. д-р Бони Петрунова с помощта на ОББ през 2011 година. Научете повече